tisdag 19 juni 2007

Det här med bandnamn

...kan ju vara lite svårt. Världigt många band, framför allt inom britpopen har ju absurdt dåliga bandnamn. Suede, Oasis, Pulp, Embrace, Ash, Charlatans, Blur, Echobelly, Menswe@r (som iofs är lite okej för de var ju mer ett Levi's-band än popband, även fast jag älskar dem). Knepet tror jag är, om man ska hårdra det, att använda sig av tre ord. Där finns många bra, gärna med mycket uttrycksord, typ, "shout" och "yeah" om det nu ingår i någon ordklass.

Duran Duran Duran är ju i särklass världens bästa bandnamn.

Andra bra på tre ord:

*Yeah Yeah Yeahs
*Shout Out Louds
*Atari Teenage Riot
*Ra Ra Riot
*Bad Cash Quartet
*Dexy's Midnight Runners
*Manic Street Preachers
*!!!

Det finns liksom ett slags mönster. Sen finns det mer praktiska aspekter på det hela, typ att inte heta ett jättevanligt ord eller att ha apostrofer i bandnamnet (båda kan vara svåra att googla/ge massa olika träffar vid sökning på internetbutikerna).

Eller så heter man som Richard X, det verkar som att X verkligen betyder vad som helst när man googlar, söker på soulseek etc. Smart om man inte vill bli nedladdad kanske, dumt om man vill bli hittad.

Svårare med artistnamn. Antingen heter man som man heter fast utan mellannamnet, typ Håkan Hellström och Sophie Zelmani (som förvisso inte längre heter Zelmani i efternamn men åtminstone har gjort), eller så tar man ett artistnamn som är som ett riktigt namn, som Jerry Williams (det är alltid en bra grej att göra, fantasi fast ändå inte liksom). Eller det sista alternativet, att ta ett artistnamn som låter som en oupptäckt måne till Jupiter (Orup), en del av en internetadress (Slash), eller en anagram för oralsex (Axl Rose).

Tone Norum känns dock aldrig okej, oavsett om det är påhittat,på riktigt eller påhittat medan man sjunger karaoke under the influence of a sanslös kryssningsfylla.

Jag tror jag ska starta ett band som heter New Dwarf Riot. Vi kommer vara hälften så bra som valfritt annat band, stå på knä och spela korta låtar samt ha lika korta luggar som stubiner (och med det menar jag penisar, eller?). Vi kommer även ha minst (!) en medlem från Kortedala. Och förmodligen sminka oss om Kiss, så här typ:

4 kommentarer:

Anonym sa...

hur uttalar man !!!? vet att jag läst det mebn kommer inte ihåg, men typ utropsteckenutropsteckenutropstecken fast på engelska eller
?

merzbow är ju bra namn annars och såna "unika" namn som gör det lätt att google etc.

Anonym sa...

Duran Duran är ju taget från 60-tals-sciene fiction-mjukporr-klassikern "Barbarella" med Jane Fonda mfl. Där en ond doktor heter Durand Durand.
Jag tycker det är ett grymt bandnamn.

Nyclaz: Chick-Chick-Chick uttalas det typ.

/g

Yo-Nas sa...

Gustav: Jag snackade iofs om Duran Duran Duran, som ju är ett mycket bättre bandnamn.

Anonym sa...

Va? Haha. Finns det ett band som heter Duran Duran Duran? Hmm.. fuskigt.

3 andra namn på 3 ord:

Tears for Fears
Faith No More
Wet Wet Wet